please wait, site is loading

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΠΑΟΕ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ

«Καλλιτεχνικός Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Ερευνών Άλλης Μεριάς»

Στην Άλλη Μεριά, ένα υπέροχο χωριό του δήμου Βόλου στο οποίο η φύση έχει δώσει απλόχερα τις χάρες της και η καταπράσινη βλάστηση μοιάζει να το πνίγει ενώ τα τρεχούμενα νερά δεσπόζουν στο τοπίο, χάρη στις όχθες του χειμάρρου Αναύρου που διέρχεται από εκεί και στις μαρμάρινες βρύσες, εκεί γεννήθηκε ο ΄Ομιλός μας…

Χωριό με ιστορία η Άλλη Μεριά, έχει δει το όνομά της να αναφέρεται και στη μυθολογία καθώς ο μύθος λέει ότι εδώ έχασε ο Ιάσονας το σανδάλι του επαληθεύοντας το χρησμό ότι ο μονοσάνδαλος θα έπαιρνε τον θρόνο από τον Πελία. Το αρχικό όνομά της ήταν Αλμεριά, λέξη με αραβοτουρκικές ρίζες που σημαίνει βοσκότοπος, κι’ αυτό γιατί κτηνοτρόφοι θαύμασαν το βοσκότοπο αυτόν και εγκαταστάθηκαν εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα, εκτελώντας διάφορες μεταφορές εμπορευμάτων. Τόπος για να θαυμάσει κανείς πολύ όμορφες απόψεις του Παγασητικού κόλπου και της πόλης του Βόλου, να περπατήσει στα λιθόστρωτα δρομάκια και να ανακαλύψει κρυφά μέρη, να γευτεί νοστιμότατους μεζέδες στις ταβέρνες και στις ψησταριές που υπάρχουν, να ψυχαγωγηθεί και ταυτόχρονα να ξεκουραστεί. Η βλάστηση της περιοχής είναι αρκετά ανεπτυγμένη και η θέα μαγευτική.

Εκεί στο πολυτραγουδισμένο από την Ομηρική ακόμη εποχή, βουνό των Κενταύρων το Πήλιο, με τα 24 χωριά του, στους πρόποδές του και σε μικρή απόσταση από το Βόλο βρίσκεται ο Καλλιτεχνικός Εξωραϊστικός, πολιτιστικός όμιλος ερευνών Άλλης Μεριάς σύλλογος «Μελίνα». Ιδρύθηκε από Πηλιορείτες και είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Άλλη Μεριά Πηλίου. Κυρίως σκοπός του είναι η έρευνα και ο προβληματισμός πάνω σε πολιτισμικά θέματα, η διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών του.

Προσωπικότητες των γραμμάτων και της διανόησης έχουν κατά καιρούς εκφράσει την άποψη, πως όση σπουδαιότητα και αξία είχαν τα ομηρικά έπη για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την ίδια σπουδαιότητα και αξία έχουν τα αθάνατα δημοτικά μας τραγούδια για τη νεώτερη Ελλάδα. Και η άποψη αυτή δεν είναι παρά μια μεγάλη αλήθεια. Γιατί είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο λαός μας μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια στη δύσκολη και τραχειά πορεία του στο διάβα του χρόνου, έχει εκφράσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα φανερά και τα αφανέρωτα της ψυχής του, τα όνειρα και τις ελπίδες του, τις χαρές μα και τις λύπες του, τους πόθους του και τους καημούς του, ολόκληρο το είναι του. Με την έννοια λοιπόν αυτή στους σημερινούς δύσκολους από κάθε άποψη καιρούς που τα ξενόφερτα ρεύματα έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας και μας έχουν αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής, με κίνδυνο απώλειας και αυτής ακόμη της εθνικής μας ταυτότητας, με το να υπηρετεί κάποιος τα δημοτικά μας τραγούδια, επιτελεί στην πραγματικότητα εθνικό έργο. Για το λόγο αυτό όλοι εμείς παλεύουμε για τη διάσωση αλλά και τη διάδοση των παραδοσιακών μας τραγουδιών και η ευαισθησία και ο σεβασμός για την παράδοση, καθώς και η ανταπόκριση νέων ανθρώπων στις προσπάθειες του συλλόγου μας, μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε το έργο της διατήρησης των εθνικών χαρακτηριστικών που μας διαφοροποιούν και συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχος του πολιτιστικού μας συλλόγου είναι να οργανώσει πολίτες. Να τους επιμορφώσει. Να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ελλάδας και να τα περάσει στις επόμενες γενιές, αλλά παράλληλα μέσα από το διαφορετικό ύφος και ρυθμό των τραγουδιών και άλλων τόπων, της κάθε περιοχής της πατρίδας μας, που το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και χάρη, να διδάξει τον πολύ μεγάλο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να μας κάνει όλους περήφανους. Έτσι μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της χώρας, και την αυτοοργάνωση κατοίκων με άξονα πολιτιστικό, την διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων λαογραφικού περιεχομένου, αλλά και με την αγάπη το μεράκι και το δόσιμο της ψυχής μας σ’αυτό που κάνουμε, θα πετύχουμε τελικά ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα